Online advertorial

Samen het huis schoon en leefbaar houden

Partnerbijdrage
Mevrouw d'Hulst en Kim van Gelder.
Mevrouw d'Hulst en Kim van Gelder. (Foto: ViVa! Zorggroep)

Kent u het: u haalt, al dan niet fluitend, de stofzuiger door het huis, maakt de keuken en badkamer schoon en stoft uw spulletjes af. Kortom, u maakt de boel lekker aan kant zodat uw huis schoon, gezellig en leefbaar is. Er kan het moment komen dat het poetsen en schoonhouden van het huis niet meer zo goed gaat. Omdat u een dagje ouder wordt, een lichamelijke ziekte of beginnende dementie u beperkt, of vanwege andere persoonlijke omstandigheden. Dat is het moment om hulp in te schakelen. 

ViVa! Zorggroep biedt hulp bij het huishouden. 730 deskundige, vriendelijke medewerkers staan klaar om te helpen met onder andere stofzuigen, de vloer dweilen en de WC en douche schoonmaken. Samen met u en uw familie zorgen we voor een schoon en leefbaar huis. 

“Ik kijk er naar uit dat ze komt. Het is fijn én gezellig”, zegt mevrouw Vuijst (74). Ze heeft sinds haar 62ste Parkinson. “In de loop van de tijd werd het schudden van mijn lijf erger en erger. ‘Dansende oma’, noemden mijn kleinkinderen mij. Inmiddels heb ik een kastje dat de ergste bewegingen onderdrukt. Dat scheelt een hoop. Toch kan ik daardoor niet meer alles zelf.”

“En daarom kom ik hier”, vult Selina Bogaart (39) lachend aan. Selina is al twintig jaar thuishulp en komt inmiddels al twaalf jaar bij mevrouw Vuijst over de vloer. Hoe de ochtend er dan uit ziet? “We starten met een kop koffie, praten even bij en bespreken samen wat er deze keer op het programma staat. Ik maak iedere week de kamers, badkamer en het toilet schoon, verschoon het bed en stofzuig en dweil de vloer.” “En ik doe dan de kattenbak en help mee waar ik kan”, zegt mevrouw Vuijst. 

Selina knikt bevestigend: “Die zelfstandigheid is belangrijk. We blijven kijken wat iemand zelf kan en trekken samen op.” Ongeveer een half jaar geleden heeft Selina de verkorte opleiding voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) gedaan: “Dat betekent dat ik nu ook mag helpen met douchen en aankleden. Ik vind het heel fijn dat ik die extra hulp kan bieden. Bij mevrouw Vuijst en bij mijn andere cliënten.” 

Tekst gaat door onder de foto


Mevrouw Vuijst en Selina Bogaart. - ViVa! Zorggroep

Verder kijken dan je neus lang is

Als thuishulp kom je vaak als één van de eerste professionele hulpverleners bij mensen thuis. Soms is die hulp genoeg, zeker als familie of het sociale netwerk ook een rol speelt in de zorg in en om het huis. Tegelijkertijd heb je als buitenstaander ook een wat meer objectieve blik en zie je eerder dat iemand mogelijk meer nodig heeft dan hulp bij het huishouden. 

Die ervaring heeft Kim van Gelder (42) ook. Ze is ruim 15 jaar thuishulp. “Als de kinderen van een cliënt op bezoek komen en de keuken is een keer rommelig, dan vinden ze dat niet meteen vreemd. Terwijl ik misschien denk: Hé, mevrouw is daar altijd zo precies op, waarom staat die grote afwas daar nog? Omdat je iedere week bij je cliënt komt én vaak ook al jarenlang, ken je de gewoonten en patronen en zie je ook eerder de afwijking. Dat kan erop wijzen dat er iets aan de hand is.” Mevrouw d’Hulst (79) knikt instemmend: ”En daarom heeft Kim ook het nummer van mijn dochter. Als ze denkt dat het minder goed met mij gaat, mag ze altijd contact opnemen en dat met haar bespreken.”

Selina vult aan: Als het nodig is, licht ik ook mijn ViVa!-collega ‘het gezicht in de wijk’ in. Die kan bijvoorbeeld aanbieden dat er een casemanager dementie langs komt, of we kijken of wat extra’s zoals personenalarmering of een maaltijdservice maakt dat iemand prettig en veilig thuis kan blijven wonen.”

Zo is het schoon genoeg

Hulp bij het huishouden is duidelijk meer dan schoonmaken alleen. De sociale functie is minstens zo belangrijk. “Voor veel mensen zijn we een vertrouwd gezicht, een bezoekje waar ze naar uitkijken. Er is behoefte aan een praatje en het drinken van een kopje koffie. “Even de ditjes en datjes bespreken en dan aan de slag”, lacht Kim. 

Die sociale functie speelt een nog grotere rol bij het team van de Gespecialiseerde Huishoudelijke Verzorging. Dit team komt bij mensen die nog thuis wonen en door ziekte of beperkingen extra kwetsbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan verslaving, borderline, autisme, vergevorderde dementie of verzameldrang. 

Jolanda Buysman (43), één van de 27 medewerkers die deze gespecialiseerde hulp biedt, is twee jaar geleden bij ViVa! aan het werk gegaan. Ze ziet veel eenzaamheid. Het komt vaak voor dat de professionele hulpverleners, van Leger des Heils tot de persoonlijk begeleider vanuit de GGZ, nog het enige sociale contact zijn. Jolanda: “Je thuis is zo belangrijk. Daar voel je je prettig en veilig. Niemand vraagt erom om in een vervuild of overvol huis te wonen. Ik vind het een voorrecht om deze mensen te helpen om hun huis op orde te krijgen en houden. 

Tekst gaat door onder de foto


Jolanda Buysman - ViVa! Zorggroep

De leeftijd van cliënten ligt bij deze groep - anders dan je van een ouderenzorgorganisatie verwacht - tussen de 35 en 75 jaar. Dat maakt dat hier ook regelmatig een jarenlange werkrelatie ontstaat. “Het allerbelangrijkste is dat een cliënt ons vertrouwd. We proberen stukje bij beetje een band op te bouwen. Samen zoeken we naar de beste manier om het huis schoon en leefbaar te houden. Heeft iemand verzameldrang, dan is het al genoeg dat een stukje van het aanrecht en de koelkast schoon is en bijvoorbeeld de wastafel en een toilet. Ook probeer ik ervoor te zorgen dat de trap vrij is. Dat vermindert het risico op vallen. Naast het schoonmaken kijken we of het samen lukt om ook wat dingetjes op te ruimen of weg te brengen naar de kringloopwinkel.”

Samen is het toverwoord

Wat maakt dat iemand een goede hulp in de huishouding is? “Dat je met zorg en aandacht met het huis en je cliënten omgaat”, zeggen Selina, Kim en Jolanda alle drie. En dat doen ze. Mevrouw Vuijst: “Selina is een vrolijke meid. Door haar hulp woon ik nog fijn in mijn eigen huis.” En mevrouw d’Hulst sluit af: “Kim voelt zo eigen alsof het mijn derde dochter is. Ze is de gezelligste en de liefste.”

Hoe kunnen we u helpen?

Wilt u meer weten over wat ViVa! Zorggroep voor u kan doen? De medewerkers van het Klantinformatiecentrum beantwoorden uw vragen graag. Bel 088-9958000. 

ViVa Zorggroep biedt Hulp bij het huishouden in een groot deel van Noord-Holland. Kijk op onze website of uw woonplaats erbij staat.

Hulp bij het Huishouden aanvragen

De aanvraag voor Hulp bij het huishouden doet u via het WMO-loket van uw gemeente. U kunt bellen, langsgaan of het formulier online invullen. Geef daarbij aan dat u gebruik wilt maken van de huishoudelijke zorg van ViVa! Zorggroep. 

Over het algemeen bepaalt de gemeente welke huishoudelijke zorg u nodig heeft en stemt met ons welke (norm)tijd daarbij hoort. De gemeente (m.u.v. Haarlem) stuurt de aanvraag aan ons door. Zodra deze binnen is, nemen wij contact met u op om afspraken met u te maken en de hulp op te starten.

Heeft u vragen of wilt u graag dat iemand u helpt bij het aanvragen van Hulp bij het Huishouden? Bel op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur naar 088-9958390. 

Hulp bij het opstarten van de dag

Heeft u ook hulp nodig bij het wassen, douchen en aankleden? ADL, oftewel Algemene Dagelijkse Verrichtingen heet dat. Steeds meer Hulpen bij het huishouden hebben de bevoegdheid om u daarbij te helpen. De aanvraag voor ADL doet u bij uw huisarts. Vanuit ViVa! proberen wij u voor beide diensten aan één gezicht te koppelen. 

Thuisbegeleiding

Team thuisbegeleiding is er voor u als u door omstandigheden tijdelijk de grip over uw huishouden of financiën dreigt te verliezen. U heeft bijvoorbeeld moeite om uw huis op te ruimen of uw administratie te doen. Het bellen naar de instanties die u kunnen helpen of die u nodig heeft, lukt niet goed. Ons team helpt u graag weer op de rit.

De aanvraag voor thuisbegeleiding doet u via het WMO-loket van uw gemeente.

Gespecialiseerde Huishoudelijke Verzorging

Bent u of kent u iemand die thuis woont en door complexe (psychische) ziekte of beperking kwetsbaar is, waardoor het niet meer lukt het huis schoon en leefbaar te houden? Vraag dan naar de gespecialiseerde huishoudelijke verzorging van ViVa! Zorggroep. De aanvraag doet u via het WMO-loket van uw gemeente.

Werken bij ViVa!

Wil je bij ons aan de slag in de huishoudelijke zorg? Zoek in deze krant de advertentie met onze vacatures of kijk op www.werkenbijvivazorggroep.nl. Je kunt direct solliciteren. Heb je nog vragen? Mail ons: solliciteren@vivazorggroep.nl. We leren je graag beter kennen.