Column Het Schiedam van Kor Kegel: Bloeiende stadsentree met donjon

Column
Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Kor Kegel

Korte tijd na de plaatsing van planten- en boombakken op het Stadserf komt het college van burgemeester en wethouders met een tweede plan om de omgeving te vergroenen. Het gaat hierbij om het gebiedje tussen het Proveniershuis en de ruïne van het Huis te Riviere. Het college van B & W speelt hiermee in op een wens van de gemeenteraad om er een bloeiende stadsentree van te maken. Er komt over de Broersvest veel verkeer de Schiedamse binnenstad in en een opwaardering van de omgeving past daar goed bij. De gemeenteraad sprak dat uit in een motie op dinsdag 4 juli 2023 en het college omarmde de motie – alsof het zelf ook al zoiets van plan was.
In de terugkoppeling naar de raadsleden spreekt het college van een parkachtige
aanleg met rijk bloeiende planten. In de inrichting krijgt de donjon van de ruïne ook een plek, zodat er meer eenheid in het gebied ontstaat. De donjon was de woontoren van gravin Aleida, die Schiedam in 1275 stadsrechten gaf. Het college denkt een grote kwaliteitsslag te maken. Een eerste schets wordt komende tijd uitgewerkt tot een snel te realiseren project met een beplanting die past bij de bodemgesteldheid en de groeiomstandigheden van de locatie. Het nieuwe park moet goed te beheren zijn, zodat het niet te duur wordt. Het college vindt de dekking in de Reserve Binnenstad. Dat is passend, omdat ook in de Ontwikkelingsvisie voor de binnenstad een passender inrichting van dit gebied wordt beoogd.
Het plan zal eind dit jaar worden uitgevoerd, zodat de planten vanaf maart 2025 tot bloei komen. Dan viert Schiedam dat die stadsrechten van Aleida 750 jaar bestaan. Tot zo ver klinkt het allemaal best positief, maar ik mis iets cruciaals in de uitleg van B & W. Met geen woord wordt gesproken over de nieuwe entree van Theater aan de Schie. Het theaterbestuur en directeur Rob Roos willen graag een eigen ingang, niet meer via de hoofdingang van het stadskantoor. Voor die nieuwe ingang kan een prachtige plek worden gevonden aan het park dat het gemeentebestuur aangelegd wil zien. Maar waarom gaat het college hieraan voorbij? Moet het dan toch allemaal weer zo goedkoop mogelijk en kan het theater fluiten naar de nieuwe ingang? Dat zou een gemiste kans zijn.
Dat het college op de rem staat met het vergroenen van de stad, zien we bij de Poldervaart waar de A20 eroverheen gaat. Rijkswaterstaat wil hier het viaduct Bijdorp vervangen omdat het technisch in slechte staat is en Everard ter Haar van de Poldervaartvereniging had de wens geuit om tegelijk de oorspronkelijke loop van de Poldervaart te herstellen. Te duur, zegt het college. Het viaduct moet in 2030 vervangen worden en dan zou er geen tijd zijn voor een zorgvuldige voorbereiding. Zes jaar! Hoezo, te weinig tijd?