KWF zoekt nieuwe bestuursleden

Nieuws
Hennie van der Gaag was twaalf jaar collectant en acht jaar voorzitter van het KWF in Schiedam.
Hennie van der Gaag was twaalf jaar collectant en acht jaar voorzitter van het KWF in Schiedam. (Foto: Jan Willem de Boer)

De bestuursleden van het KWF in Schiedam zijn aftredend en zijn naarstig op zoek naar enthousiaste opvolgers. Het gaat om veelzijdige bestuursfuncties, die je zowel met de landelijke organisatie als met de lokale vrijwilligers in contact brengen.


Door Kor Kegel

Voorzitter Hennie van der Gaag, secretaris Rianne van Woerkom en algemeen bestuurslid Chris Coppens hebben acht jaar het afdelingsbestuur in Schiedam gevormd. Het was een mooie periode, maar ze vinden dat jongere bestuursleden het met nieuwe energie kunnen voortzetten. Gezondheid en leeftijd beginnen hun tol te eisen. Ze zijn niet alleen bestuurslid geweest, maar ook collectant, Hennie twaalf jaar en Rianne nog langer; Chris sinds 2015.

Lokaal bestuurslid zijn van het KWF voor de kankerbestrijding is vrijwilligerswerk. Wie bestuurlijke ervaring heeft en van netwerken houdt, kan veel voor de strijd tegen de ziekte betekenen. Als bestuurslid onderhoud je het contact met de landelijke organisatie en tegelijk begeleid je een team van dertig vrijwilligers en collectanten. Samen bereid je vanaf de maand mei de collecteweek in september voor. Daarbij krijg je te maken met de gemeente (vergunningen) en met de zorg voor collectebussen en een efficiënte wijkindeling. 

“Waar doen we het voor?” vraagt het aftredende bestuur retorisch. “Een op de twee Nederlanders krijgt ooit de diagnose kanker. Dat is nogal wat. Kanker raakt ons allemaal. Of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft, kanker ontwricht je leven. Gelukkig kunnen we de ziekte steeds beter behandelen. Tegenwoordig is de vijfjaarsoverlevingskans al 67 procent. Bij onze oprichting in 1949 was dat nog maar 25 procent.”

Dat is 75 jaar geleden. Het KWF jubileert dit jaar. De officiële oprichtingsdatum was 14 maart. Het fonds is uitgegroeid tot een onafhankelijke maatschappelijke organisatie, dankzij de steun van miljoenen Nederlanders. “We zijn dankbaar, omdat we miljarden guldens en euro’s hebben kunnen investeren in wetenschappelijk onderzoek.” De aftredende bestuursleden in Schiedam wijzen erop dat het KWF het verschil maakt voor miljoenen mensen. “KWF: tegen kanker, vóór het leven. Voor een beter leven met én na kanker.”

Wie interesse heeft voor een bestuursfunctie bij het KWF-Schiedam kan contact opnemen met Rianne en Chris via chr.coppens@caiway.nl en riannevwoerkom@icloud.com