Rodi

'Spannend om een wildvreemde in ons huis te laten'
Familie Broos elf maanden gastgezin Estse studente

Jeltje en Olaf Broos hebben speciaal voor Grete een kamer gemaakt waar ze zich thuis voelt. (Foto: Jeroen Vos / RM)

ALKMAAR - Van Estland naar Koedijk/Alkmaar in Nederland; voor de 17-jarige studente Grete zal het een hele cultuurshock zijn. Daar zijn Olaf en Jeltje Broos zich terdege van bewust, want het is ook niet niets om elf maanden lang huis en haard te verruilen terwijl het gastgezin ook moet samenleven met een jongere. Wat echter overheerst is het positieve, stelt Jeltje. "Het geeft ons de kans om kennis te maken met een andere cultuur. Ik heb er dan ook heel veel zin in."


De uitwisseling is tot stand gekomen door de organisatie Youth For Understanding (YFU) die buitenlandse studenten in Nederland plaatst en vice versa. Via een collega werd Jeltje op het spoor gezet van de organisatie. "In het verleden hebben wij in het traject gezeten om pleegouders te worden. Dat ging uiteindelijk toch niet door, maar de wens om een kind of jongvolwassene uit een andere cultuur op te vangen bleef. Dankzij YFU is het nu mogelijk dat wij Grete ruim een jaar lang op mogen vangen. Natuurlijk is het afwachten hoe het zal gaan, maar mijn verwachtingen zijn positief gestemd."

Vertrouwen


Voor het zover was dat de uitwisselingsstudente arriveerde bij de familie thuis, was er veelvuldig contact via e-mails en skype. Daarnaast reisden de Alkmaarders in juni af naar Estland om al vast kennis te maken, vertelt Jeltje. "Daarin zijn wij een uitzondering op de regel, want de meeste gastouders gaan pas na het uitwisselingsproject naar het land van de studente. In onze ogen is het echter ontzettend belangrijk dat ook de ouders van Grete ons hebben gezien voor zij instemden met de uitwisseling. Het is namelijk heel wat dat zij ons het vertrouwen gunnen om op hun dochter te passen."

Gemak


In Alkmaar wordt de studente uit Estland sowieso gastvrij opgevangen, want ze heeft haar eigen slaapkamer die ook nog eens compleet in het nieuw is gestoken. "Misschien zijn wij iets te enthousiast, maar het is ook belangrijk dat zij zich compleet op haar gemak voelt", vindt Olaf. "Dus hebben we gevraagd welke kleuren ze mooi vindt en kan ze hier prima toekomstige vrienden ontvangen. Of ze die gaat maken is natuurlijk afwachten, maar eigenlijk verwacht ik niet dat ze daar problemen mee gaat krijgen want ze gaat hier naar school."

Taalvaardig


Daar Grete nog schoolplichtig is, gaat ze ook in Alkmaar naar school. Het Jan Arentsz-college voegt de VWO-scholiere in een speciale klas met andere buitenlandse kinderen, legt Jeltje uit. "Aanvankelijk zal ze Nederlands leren op basisschoolniveau, maar de verwachting is dat zij binnen vier maanden goed uit de voeten kan met onze taal. Uiteraard zal ze daarnaast de gewone profielvakken volgen om zoveel mogelijk met Nederlandstalige klasgenoten op te trekken. Vooral voor ons zal het moeilijk zijn om geen Engels met haar te gaan praten. Aan de hand van post-its moet ze al gauw de basale Nederlandse woorden onder de knie krijgen en verder is het volgens mij een kwestie van veel met haar praten."
Hoewel er dus op voorhand veelvuldig contact is geweest, blijft het afwachten hoe het zal gaan, beseffen de gastouders. "Het is toch spannend om een wildvreemde in ons huis te laten", erkent Olaf. "Je moet dus altijd een slag om de arm houden, want ze komt uit een volstrekt andere cultuur. Maar wij doen er alles aan om het verblijf zo aangenaam mogelijk te houden en eigenlijk verwachten wij dat Grete het hier zeker naar haar zin zal hebben."

Artikel geplaatst op zondag 18 augustus 2013 - 14:10