'Zelf laten zien werkt het beste'
Van der Bel B.V. is duurzaam door alle gelederen
MIDDENMEER - "Mijn overgrootvader Maarten van der Bel hield zich al bezig met het hergebruik van sloopmateriaal in de jaren '50. Het principe 'cradle to cradle' bezigde hij toen al en zodoende was hij zijn tijd ver vooruit", stelt Sjors Deken. Inmiddels staat de vierde generatie aan het hoofd van familiebedrijf Van der Bel B.V. uit Middenmeer, maar de principes van alle voorgangers doen nog steeds opgeld in de onderneming.
Waar oprichter Maarten van der Bel in de jaren '50 startte met het slopen van een woonhuis, maakte zijn zoon Jan van der Bel het sloopmateriaal te gelde voor hergebruik en de verkoop. "Met de verkoop van gebruikt hout hebben we onze grootste bekendheid verworven", herinnert Sjors zich. "Sterker nog, ondanks dat we er nu al weer jaren mee gestopt zijn, krijg ik nog geregeld de vraag of wij gebruikt hout op voorraad hebben."
Met de overname van het familiebedrijf door Tinie en George Deken, de ouders van Sjors, begon Van der Bel met de uitbreiding van de portefeuille aan werkzaamheden. Naast de sloopwerkzaamheden en de verkoop van sloopmateriaal begon de onderneming in 1993 ook met de specialisatie in asbestsanering. Die hang naar optimalisering van de werkzaamheden kreeg in 2005 een nieuwe impuls toen Sjors bij het familiebedrijf kwam werken en (puin) recycling en milieutechniek het pallet van Van der Bel vervolmaakten. De huidige directeur krijgt ondersteuning van zijn vrouw Marleen Deken en broer Roy Deken die eveneens werkzaam zijn voor Van der Bel.
"Ik ben me al snel gaan richten op de verwerking van het puin op de locatie zelf. Met behulp van een mobiele puinbreker kunnen wij schoner werken én vermalen wij gelijk steen en beton tot hoogwaardig, gecertificeerd menggranulaat wat weer gebruikt kan worden als bouwstof. Dankzij deze manier van werken besparen wij een heleboel transportkosten, wat ook weer een toegevoegde waarde aan het milieu geeft", zegt Sjors. Na de eerste mobiele puinbreker volgde al snel een tweede, waarna een aantal gravers voor de totaalsloop en renovatiesloop hybride werden.
De duurzame manier van werken beperkt zich niet alleen tot de locaties waar de sloopwerkzaamheden plaatsvinden. "Bij de bouw van ons nieuwe pand in 2015 op Agriport kozen we bewust voor het gebruik van sloopmaterialen. Wij staan immers voor een duurzame manier van werken en daar kun je over praten, maar het zelf laten zien werkt het beste", stelt de directeur van Van der Bel. "Onze vloer bestaat bijvoorbeeld uit menggranulaat, verwerkt in beton. En de deuren zijn vanzelfsprekend eerder gebruikt en hebben nu een tweede leven bij ons."
Dat het duurzame en vooruitstrevende karakter van Van der Bel in het dna van de onderneming zit, kan Sjors dus met feiten staven. Maar het is ook gegeven wat geregeld terugkeert in de gesprekken die hij met zijn vader George voert. "Mijn vader heeft zich altijd met de laatste ontwikkelingen bezig gehouden en nog steeds is hij nauw betrokken bij een aantal lopende initiatieven. Regelmatig bespreken we dan de laatste ontwikkelingen, zoals de Grondstoffenbank die wij nu opgezet hebben. Daarnaast heeft hij door zijn jarenlange werkzaamheden voor het bedrijf een enorm netwerk opgebouwd en die kennis deelt hij graag met mij. Wij zijn altijd twee handen op een buik geweest en hebben aan één blik genoeg om elkaar te begrijpen."
Van der Bel B.V.
Agriport 231, Middenmeer
0229-581327
www.vanderbel.nl